Stuurbrevet theorie: In voorbereiding van het behalen van het stuurbrevet wordt er een cursus ingericht ter voorbereiding van het theoretisch examen. De cursussen worden gegeven in Geel, Gent en in Meise. Op aanvraag van een club en met minimum 5 deelnemers kan dit ook in jouw club gegeven worden, indien er een lokaal ter beschikking is. Dit examen dient dan op eigen initiatief afgelegd te worden op één van de examenlocaties.

Deze cursus duurt 21 lesuren en wordt gegeven op zeven avonden of namiddagen. Een cursusboek (leidraad van het stuurbrevet) kan bij ons worden aangekocht of je kan dit zelf aanschaffen.

Stuurbrevet praktijk: Om het stuurbrevet te kunnen ontvangen, moet je ook praktijkervaring opdoen. Vanaf 2022 is er een verplicht praktijkexamen. Bij ons kan je praktijklessen volgen in Geel. We werken daarvoor samen met een erkende instructeur praktijk. Aarzel niet om ons daarover te contacteren.


Marifonie: In voorbereiding van het behalen van de vergunning voor het bedienen van een VHF Marifoon wordt er een cursus ingericht ter voorbereiding van het examen. De cursus duurt vier uur, met zowel theorie als praktijk. Dit examen dient dan op eigen initiatief te gebeuren in het examencentrum van de B.I.P.T. te Brussel.

SRC: In voorbereiding van het behalen van het SRC of ook DSC (Digital Selectief Call) kan je bij ons een cursus volgen, die, verplicht door BIPT, 8 uur duurt. In deze cursus zie je niet alleen de VHF en de digitale werking van het DSC systeem, maar ook de NAVTEX, EPIRB, SART. Allemaal toestellen die voor de veiligheid zorgen aan boord bij averij.

Deze cursus wordt gegeven op zon- of weekdagen in Geel. Bij meer dan 4 deelnemers kan dit ook op verplaatsing als er een lokaal voorzien is.

Na het deelnemen aan de cursus krijg je een attest van deelname, waarmee je je kan inschrijven voor het examen bij BIPT.

Matroos: Een goede matroos is voor een schipper van groot belang. Tijdens deze opleiding leer je de basiskennis van techniek, scheepsbenamingen, scheepsetikette, aanlegmaneuvers, trossen en touwen en knopen, EHBO.

Het is een gezellige cursus die meestal in clubverband gegeven wordt.

Knopen:  Om je schip vast te maken of op te tuigen is het onontbeerlijk dat je een goede knoppenkennis hebt. Tijdens deze cursus worden de elementaire knopen aangeleerd en geoefend. Leuk om je tijdens de wintermaanden bezig te houden.

Motoronderhoud: Wanneer je zelf weet hoe je motor werkt, kan je heel wat geld besparen op het onderhoud. Ook kleine defecten kunnen herstellen is mooi meegenomen om tijdens je vaartocht weer snel verder te kunnen varen.

Deze cursus word gegeven bij jachtwerf en jachttoebehoren Luteyn in Axel.